Στον κόσμο
united-nations-title

Στατιστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (UN STATCOM)

united-nations-video
united-nations-statistical-commission

Η Στατιστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών (UN STATCOM), που ιδρύθηκε το 1947, είναι το υψηλότερο όργανο του παγκόσμιου στατιστικού συστήματος. Συγκεντρώνει τους επικεφαλής των στατιστικών υπηρεσιών των κρατών μελών από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το υψηλότερο όργανο λήψης αποφάσεων για τις διεθνείς στατιστικές δραστηριότητες, και ιδίως για τον καθορισμό στατιστικών προτύπων, την ανάπτυξη εννοιών και μεθόδων και την εφαρμογή τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

50η σύνοδος 2019 - Γιατί τα καλύτερα δεδομένα οδηγούν σε καλύτερη ζωή;


Με την ευκαιρία της 50ης συνόδου, η Διεύθυνση Στατιστικής των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει σειρά ειδικών εκδηλώσεων. Μεταξύ αυτών, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της συνόδου της Επιτροπής θα λειτουργεί σχετική έκθεση για τον εορτασμό του εν λόγω οροσήμου και θα διεξαχθεί, επίσης, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την ιστορία και τις επιτυχίες της Επιτροπής κατά την πάροδο των ετών. Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγεται και η επικοινωνιακή εκστρατεία “Why better data make better lives?” γιατί , δηλαδή, τα καλύτερα δεδομένα οδηγούν σε καλύτερη ζωή;

Από το 2013, το σύνθημα «Καλύτερα δεδομένα, καλύτερη ζωή» έχει αναγνωριστεί ευρέως ως ένας αποτελεσματικός τρόπος διάδοσης του απώτερου στόχου των επίσημων στατιστικών. Το 2019, για τον εορτασμό της 50ης συνόδου της Στατιστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, καλούνται όλοι να απαντήσουν «Γιατί τα καλύτερα δεδομένα οδηγούν σε καλύτερη ζωή;»

Η Στατιστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα μέρη να βοηθήσουν ώστε να τονιστεί η σημασία των δεδομένων και των στατιστικών στην πραγματική και καθημερινή ζωή, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο της προώθησης και της άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να εορταστεί η σημαντικότητα των δεδομένων για έναν καλύτερο κόσμο!

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) συμμετέχει σε αυτή την εκστρατεία με το παραπάνω βίντεο.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ζητήθηκε από επιλεγμένα σχολεία σε όλη την Ελλάδα να φτιάξουν τα δικά τους βίντεο με θέμα «καλύτερα δεδομένα, καλύτερη ζωή» και ταυτόχρονα έτρεξε στα κοινωνικά δίκτυα (twitter και instagram) η καμπάνια της ΕΛΣΤΑΤ #GreekDataMatter. Όλα αυτά, μαζί με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποτέλεσαν το υλικό για το βίντεο που είναι η συνεισφορά της Ελλάδος στην 50η σύνοδο της Στατιστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερα για την καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών και τις συμμετοχές των άλλων κρατών μπορείτε να βρείτε εδώ.