exp-what-is

Τι είναι οι πειραματικές στατιστικές

Οι πειραματικές στατιστικές αντιπροσωπεύουν την καινοτομία στην παραγωγή στατιστικών.

Ειδικότερα, οι πειραματικές στατιστικές είναι οι νέες, αναπτυσσόμενες και καινοτόμες στατιστικές. Δημοσιοποιούνται χαρακτηριζόμενες ως πειραματικές, προκειμένου οι χρήστες και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να μπορούν να εμπλακούν στην αξιολόγηση της χρησιμότητας και της καταλληλόλητάς τους, να αποτυπώσουν επαρκώς το αντικείμενο της έρευνας και εν τέλει να συμβάλουν στην προσαρμογή αυτών στις ανάγκες πληροφόρησης.

Ο στόχος είναι η επιτυχής ανάπτυξή τους ώστε να καταρτίζονται σύμφωνα με τα πρότυπα του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές.

Ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και στη βελτίωση, διασφαλίζοντας την ισχύουσα αξία που έχουν για την κοινωνία οι επίσημες στατιστικές.

Η ετικέτα πειραματικές στατιστικές παρέχει μία σαφή δήλωση για τη φύση των στατιστικών που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και των οποίων τα εκτιμώμενα αποτελέσματα εμπεριέχουν έναν, ενδεχομένως, ευρύτερο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς οι μέθοδοι και διαδικασίες κατάρτισής τους εδραιώνονται και επαληθεύονται.

Η διαδικασία ελέγχου των πειραματικών στατιστικών επιτρέπει στους παραγωγούς τους να κατανοήσουν την ποιότητά τους, συμπεριλαμβανομένης της ακρίβειας και αξιοπιστίας τους καθώς και της χρησιμότητάς τους. Ο ρόλος των χρηστών είναι κεντρικός σε αυτήν τη διαδικασία – χωρίς την αλληλεπίδρασή τους οι παραγωγοί των στατιστικών θα είχαν ελλιπή κατανόηση της καταλληλότητας των στατιστικών.

Γενικά, τα κίνητρα και τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό στατιστικών ως πειραματικών αντιστοιχούν:

  • σε νέες στατιστικές που έχουν σημαντική άμεση αξία για τους χρήστες, ενώ οι χρήστες γνωρίζουν, εκ των προτέρων, την ποιότητα και τα όρια των στατιστικών αυτών και μπορούν να κάνουν κατάλληλη χρήση τους μέχρι να ολοκληρωθεί ο λειτουργικός έλεγχός τους
  • σε στατιστικές που συνεχίζουν να υπόκεινται σε ελέγχους της ποιότητας και μεταβλητότητάς τους και του βαθμού που ικανοποιούν τις ανάγκες των χρηστών
  • σε στατιστικές των οποίων οι μέθοδοι κατάρτισης ελέγχονται και υπόκεινται σε τροποποιήσεις ή περαιτέρω αξιολόγηση
  • σε στατιστικές που παρέχουν μόνο μερική κάλυψη κατά την τρέχουσα φάση της ανάπτυξής τους (π.χ. υποσύνολα πληθυσμών, περιφέρειες).