Στον κόσμο
International Data Alliance for Children on the Move

Εγχειρίδιο για τη Βελτίωση της Ικανότητας Παραγωγής Δεδομένων που αφορούν Παιδιά σε Κίνηση

 

Το «Εγχειρίδιο για τη Βελτίωση της Ικανότητας Παραγωγής Δεδομένων που αφορούν Παιδιά σε Κίνηση» είναι το αποτέλεσμα μιας άκρως συνεργατικής, πολυεπίπεδης και συστηματικής προσπάθειας στην οποία συμμετείχε η ΕΛΣΤΑΤ από κοινού με πολλά μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας για τα Δεδομένα που αφορούν Παιδιά σε Κίνηση (International Data Alliance for Children on the Move – IDAC). Η IDAC λειτουργεί υπό την αιγίδα της Eurostat, του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και της UNICEF.


Το Εγχειρίδιο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Ομάδα Εργασίας 1 της IDAC, της οποίας ηγείται η ΕΛΣΤΑΤ και εστιάζει στην ενίσχυση της ικανότητας των εθνικών στατιστικών συστημάτων καθώς και διεθνών οργανισμών να αναπτύσσουν και παράγουν αξιόπιστα δεδομένα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μετανάστες ή οι εκτοπισμένοι ανήλικοι καταμετρώνται και λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό πολιτικών και προγραμμάτων.


Το μοναδικό στο είδος του εγχειρίδιο για τα «Παιδιά σε Κίνηση» (π.χ. παιδιά μετανάστες, παιδιά πρόσφυγες ή αιτούντα άσυλο) αποτυπώνει με επάρκεια και σαφήνεια τις επιμέρους πτυχές, προκλήσεις και πρότυπα διαδικασιών για το σχεδιασμό, τη συλλογή, την επεξεργασία και τη δημοσίευση δεδομένων για τα παιδιά που μετακινούνται εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων, αλλαγών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, φυσικών καταστροφών κ.λπ. 


Μπορείτε να διαβάσετε Online το εγχειρίδιο εδώ.

 

 

Παρουσίαση εγχειριδίου

 

Το εγχειρίδιο παρουσιάστηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών, με τη συμμετοχή πλήθους προσκεκλημένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2023. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους έξι επικεφαλής Στατιστικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία), ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των UNHCR, ΙΟΜ, ΟΟΣΑ, UNICEF και φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης της Χώρας μας

Πρόγραμμα εκδήλωσης