edu-tif

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Δράσεις για παιδιά στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) συμμετέχει στην Έκθεση με δικό της περίπτερο και στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό σχετικά με τις επίσημες στατιστικές. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης η ΕΛΣΤΑΤ διοργανώνει στο περίπτερό της ποικίλες ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες για παιδιά. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια εικόνα για τη σημασία της στατιστικής. Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της ανάληψης από την ΕΛΣΤΑΤ δράσεων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της στατιστικής παιδείας.

 

edu-tif-accordion

Κατά τη διάρκεια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανέδειξε για μία ακόμη φορά τη δέσμευση στην στρατηγική της για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα». Επίκεντρο της παρουσίας της ήταν μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για μαθητές/ήτριες Γυμνασίων και Λυκείων με στόχο την ενθάρρυνση των νέων να αξιοποιούν τα στατιστικά δεδομένα ως εργαλείο λήψης αποφάσεων και κατανόησης του περιβάλλοντος.

Οι επισκέπτες του εκθεσιακού χώρου της ΕΛΣΤΑΤ (περίπτερο 15 - θέση 30) είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο ανάπτυξης, παραγωγής και διάχυσης των Επίσημων Στατιστικών από την ΕΛΣΤΑΤ, για τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα», καθώς και για την αποτύπωση των αλλαγών στα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας μέσω των ειδικών εκδόσεων «Αποτελέσματα Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2021» για τις 4 μεγάλες γεωγραφικές περιοχές (Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα Αττική, Νησιά Αιγαίου - Κρήτη, ,) και «Τα παιδιά μέσα από την Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021».

Τις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στην 88η ΔΕΘ παρακολούθησαν μαθητές/ήτριες Γυμνασίων και Λυκείων από τη Θεσσαλονίκη και τη Λευκάδα. Οι μαθητές/ήτριες ενημερώθηκαν για το θεσμικό πλαίσιο και τον ρόλο του Εθνικού Στατιστικού Συστήματος, καθώς και για τον τρόπο διενέργειας των ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ και διάχυσης των αποτελεσμάτων τους με ενδεικτικά παραδείγματα. Επιπλέον, μέσω του διαδραστικού εκπαιδευτικού παιχνιδιού «Ανακαλύψτε τις επίσημες στατιστικές», οι μαθητές/ήτριες κλήθηκαν να αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, αξιοποιώντας infographics και δημοσιεύματα της ΕΛΣΤΑΤ που ήταν διαθέσιμα στον εκθεσιακό χώρο. Σημειώνεται ότι για το εκπαιδευτικό παιχνίδι, τα παιδιά χωρίζονταν σε ομάδες 4-5 ατόμων, λάμβαναν 5 κάρτες με συνολικά 9 ερωτήσεις και ξεκινούσαν την αναζήτηση των επίσημων στατιστικών στοιχείων. Το παιχνίδι ενθουσίασε εκπαιδευτικούς και μαθητές/ήτριες.

Παρουσιάστηκε επίσης για πρώτη φορά το 5ο τεύχος της σειράς των εκπαιδευτικών τετραδίων ασκήσεων και θεωρίας «Οι αριθμοί και η ζωή μας» που αποτελεί ένα διδακτικό εργαλείο για την ενίσχυση της κατανόησης των μαθητών/τριών στις στατιστικές έννοιες των δειγματοληπτικών ερευνών, της γραμμικής συσχέτισης και της γραμμικής παλινδρόμησης. Το τεύχος αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την αποτελεσματική διδασκαλία των στατιστικών, συνδυάζοντας την επιστημονική ακρίβεια με μια ευχάριστη και προσιτή προσέγγιση.

Για ακόμα μια χρονιά, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσίασε με επιτυχία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τη στρατηγική και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα». Επίκεντρο της παρουσίας της ΕΛΣΤΑΤ στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Οι επισκέπτες του εκθεσιακού χώρου της ΕΛΣΤΑΤ (περίπτερο 15 - θέση 30) είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, προκειμένου μαθητές, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό να έρθουν πιο κοντά στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και στον τρόπο ανάπτυξης, παραγωγής και διάχυσης των επίσημων στατιστικών της Χώρας. Επιπρόσθετα, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το θεσμικό πλαίσιο και τον ρόλο του Εθνικού Στατιστικού Συστήματος, καθώς και στατιστικές έρευνες που διενεργεί η ΕΛΣΤΑΤ.

Κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις τις οποίες παρακολούθησαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές, καθώς και όσοι βρέθηκαν στο περίπτερο, ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της «Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2021» και την αποτύπωση των αλλαγών στα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας. Επίσης, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Τα μυστήρια της Στατιστικής» συζητήθηκαν περιπτώσεις κακής χρήσης της στατιστικής, από άγνοια ή σκοπιμότητα, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση των αποδεκτών.

Οι επισκέπτες έδειξαν ενδιαφέρον για τη διαδραστική οθόνη, στην οποία παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2021 για τον Μόνιμο Πληθυσμό κατά Ομάδες Ηλικιών, Φύλο, Ιθαγένεια, Τόπο Γέννησης, Οικογενειακή Κατάσταση, Μέγεθος και Σύνθεση Νοικοκυριού σε σύνολο Χώρας και σε επίπεδο Περιφέρειας και Περιφερειακής Ενότητας.

img23-01

img23-02

img23-03

img23-04

img23-05

img23-06

img23-07

img23-08

img23-09

img23-10

img23-11

img23-12

Από το 2018, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με εξαιρετική επιτυχία, τη στρατηγική και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα». Επίκεντρο και κατά τη φετινή συμμετοχή της ΕΛΣΤΑΤ στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν μία σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για μαθητές Γυμνασίων/Λυκείων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ, οι επισκέπτες του εκθεσιακού χώρου της ΕΛΣΤΑΤ (περίπτερο 15 - θέση 30) είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, προκειμένου μαθητές, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό να έρθουν πιο κοντά στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και στον τρόπο ανάπτυξης, παραγωγής και επικοινωνίας των επίσημων στατιστικών της Χώρας. Επιπρόσθετα, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το θεσμικό πλαίσιο και τον ρόλο του Εθνικού Στατιστικού Συστήματος καθώς και στατιστικές έρευνες που διενεργεί η ΕΛΣΤΑΤ.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις τις οποίες παρακολούθησαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές, καθώς και όσοι βρέθηκαν στο περίπτερο, ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της «Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών 2021», για τον σκοπό και τον τρόπο διεξαγωγής των Απογραφών Πληθυσμού και την αποτύπωση των αλλαγών στα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έως και τις μέρες μας, μέσω εκπαιδευτικού παιχνιδιού γνώσεων.

Οι επισκέπτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαδραστική οθόνη αφής 55’, η οποία εξυπηρέτησε την παρουσίαση των προσωρινών αποτελεσμάτων της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021, σχετικά με το σύνολο ανδρών και γυναικών σε σύνολο Χώρας και σε επίπεδο Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου.

Η ΕΛΣΤΑΤ στην 86η ΔΕΘ - YouTube

img22-01

img22-02

img22-03

img22-04

img22-05

img22-06

img22-07

img22-08

img22-09

img22-10

img22-11

img22-12

img22-13

Μετά την επιτυχία των εκδηλώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το 2018, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις της για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα», η φετινή συμμετοχή δεν θα μπορούσε να μην έχει στο επίκεντρο της την προώθηση της στρατηγικής αυτής επιλογής.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ, οι επισκέπτες του περιπτέρου της ΕΛΣΤΑΤ (αριθμός 15 - stand 27), είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται ανά βαθμίδα εκπαίδευσης προκειμένου μαθητές, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό να έρθουν πιο κοντά στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και στον τρόπο ανάπτυξης, παραγωγής και επικοινωνίας των επίσημων στατιστικών της Χώρας. Επιπρόσθετα, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το σύνολο των στατιστικών Ερευνών που διενεργεί η Υπηρεσία και να έρθουν σε επαφή με το θεσμικό πλαίσιο και το ρόλο του Εθνικού Στατιστικού Συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, πραγματοποιήθηκε πλήθος εκπαιδευτικών διαλέξεων τις οποίες παρακολούθησαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Βορείου Ελλάδας. Οι μαθητές, αλλά και όλοι όσοι βρέθηκαν στο περίπτερο, ενημερώθηκαν εκτός από το έργο της ΕΛΣΤΑΤ και για τις δράσεις της για την ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας, τα Μνημόνια Συνεργασίας της με το Υπουργείο Παιδείας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς και για το πρόγραμμα European Master in Official Statistics (EMOS) το οποίο παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στον τομέα των επίσημων στατιστικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Απογραφή στο σχολείο». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιούργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή με δικούς της πόρους με στόχο τη στατιστική επιμόρφωση μαθητών, μέσω του υλικού που περιέχει, με αναλυτικές οδηγίες και την πρακτική διαδικασία διενέργειας μίας στατιστικής απογραφικής έρευνας.

img19-1

img19-2

img19-3

img19-4

img19-5

img19-6

img19-7

img19-8

img19-9

img19-10

img19-11

Οι δράσεις για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συμμετοχής της ΕΛΣΤΑΤ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στο περίπτερο 15 - stand 27 της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται ανά βαθμίδα εκπαίδευσης προκειμένου μαθητές, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό να έλθουν πιο κοντά στη Στατιστική επιστήμη καθώς και στον τρόπο ανάπτυξης, παραγωγής και επικοινωνίας των επίσημων στατιστικών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης.

Στο περίπτερο διανεμήθηκε ενημερωτικό – εκπαιδευτικό - διαφημιστικό υλικό, ειδικές ενημερωτικές εκδόσεις της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και η έκδοση «Οι Νέοι στην Ελλάδα 2018» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την παρουσία της ΕΛΣΤΑΤ στην 83η ΔΕΘ, κάντε κλικ εδώ.

img1 tifimg1 tif

img2

img3

Φωτογραφικό υλικό από την 83η ΔΕΘ

Συνεχίζοντας την πολιτική συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς, που εγκαινιάστηκε στη 81η ΔΕΘ, η ΕΛΣΤΑΤ φιλοξένησε στο περίπτερό της εκδηλώσεις της UNICEF, με βασικό θέμα τα παιδιά πρόσφυγες/ μετανάστες. Οι σχετικές εκδηλώσεις περιελάμβαναν:

Συζήτηση για την «Εκπαίδευση Παιδιών Προσφύγων/ Μεταναστών»

(Παρασκευή 15/9/2017, στις 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», αίθουσα C , 2ος όροφος, περίπτερο 8)

Παρουσίαση παραμυθιού με θέμα «Όταν τα χρώματα και οι ήχοι έβαλαν φυλακή τα δάκρυα» του Σωκράτη Μαντζουράνη

(Σαββάτο 16/9/2017, στις 12:00, στο περίπτερο της ΕΛΣΤΑΤ)

Για περισσότερες πληροφορίες για την παρουσία της ΕΛΣΤΑΤ στην 82η ΔΕΘ, κάντε κλικ εδώ.

1 2 3 5

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με πλήρη σεβασμό στις Θεμελιώδεις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών που διέπουν την παραγωγή των επίσημων στατιστικών και ειδικότερα στην αρχή που αφορά στην ισότιμη πρόσβαση στην στατιστική πληροφορία, συνεργάστηκε, για πρώτη φορά το 2016, με το «Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών» (Κ.Ε.Α.Τ.) και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» για μία σειρά εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της ΕΛΣΤΑΤ περιελάμβαναν:

  • <Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Φένια, η αγαπημένη των ήχων» από τη συγγραφέα κα Γιώτα Αλεξάνδρου (Σάββατο 17 και Κυριακή 18/9/2016, στις 11:00 π.μ.)
  • <Παρουσίαση εκπαίδευσης σκύλων οδηγών (Παρασκευή 16/9/2016, στις 18:00 μ.μ. και Κυριακή 18/9/2016, στις 12:00 μ.μ.)

Για περισσότερες πληροφορίες για την παρουσία της ΕΛΣΤΑΤ στην 81η ΔΕΘ, κάντε κλικ εδώ.

1 2 3 4 5